Otroligt lätt att släcka elnätet

stromavbrott

Vårt lands mest samhällsviktiga verksamhet kan bli en måltavla om Sverige dras in i en gråzonskonflikt. Det handlar om den svenska elförsörjningen. Och för främmande makt är den högintressant.

I en debattartikel i Dagens Industri beskriver Freddy Jönsson Hanberg, projektledare vid forskningsinstitutet Rise, att Sveriges infrastruktur är sårbar på flera områden. I synnerhet elnätet, som är otroligt lätt att släcka, enligt Freddy Jönsson Hanberg.

Rise har inlett ett projekt för att utreda Sveriges försörjningsförmåga och har identifierat flera sårbarheter. Det handlar bland annat om hur lätt energiförsörjningen är att störa eller slå ut med cyberangrepp.

Även försvarsminister Peter Hultqvist bekräftar att det svenska elsystemet är sårbart och pekar på ett behov av ett starkare civilt försvar.

Man måste ta höjd för det värsta scenariot, att Sverige drabbas av en total blackout, alltså att all el försvinner, säger Freddy Jönsson Hanberg vid Rise. 

Rapporten Svenskt Säkerhetsindex

Tillsammans med Kantar Sifo har Basalt precis genomfört sin årliga kartläggning där den allvarliga hotbilden bekräftas. Av de 200 beslutsfattare som deltog i undersökningen upplever 8 av 10 en tydligt ökande hotbild samt att den egna organisationen dras med allvarliga brister i sitt verksamhetsskydd. Tyvärr visar samma undersökning att inte ens en av fyra svenskar känner sig trygga med att många samhällskritiska verksamheter inte gör vad de kan för att skydda sig mot IT-haverier och cyberattacker.

Välkommen på frukostseminarium 24 mars

Under detta högaktuella frukostseminarium kommer jag att presentera viktiga insikter om säkerhetsläget i samhällskritiska verksamheter och skickar även med dig den aktuella rapporten Svenskt Säkerhetsindex, som utgör ett viktigt beslutsunderlag. Missa inte detta seminarium, som garanterat kommer att bli fullbokat. Anmäl dig redan idag.

Nicklas Haglund
VD

anders_brannstrom

Skribent